Het begon als een schoolproject en mondde uit in een spectaculaire, circulaire fiets met statiegeld: de Dutchfiets. Tot en met 17 oktober is deze Nederlandse innovatie één van de pronkstukken op de pop-up expositie Wijs met Afval in de Passage/Corridor. Als organisator heeft Veenendaal4Fair een breed scala aan circulaire en duurzame producten en initiatieven verzameld. Iedereen kan even binnenlopen  (max 4 personen tegelijk) want de toegang is gratis, net als het meedoen aan de verloting van een aantal mooi producten. De hoofdprijs: een goede tweedehandse fiets van Restore.

Kunst van oud ijzer
De kunstwerken van Pieter & Suzanne trokken de afgelopen tijd al veel bekijks en dan met name de enorme spin, die onder andere van betonijzer is gemaakt. Ze snuffelen regelmatig tussen het oud ijzer en laten zich inspireren door de vormen en materialen die ze op de schroothoop vinden.

Meelzakken en reclamedoeken
Ook de unieke producten van hergebruikte moutzakken van Stadsbrouwerij Veenendaal en afgedankte roll-up banners zijn de moeite waard. Tijdens de expositie demonstreert Wendy van Pamelen regelmatig hoe ze met naaiatelier #BéterGeschikt oude meelzakken en reclamedoeken verwerkt tot allerlei tassen, etuis en bijvoorbeeld leuke krukjes. Verder zit ze klaar om kledingstukken te pimpen met leuke versieringen, waarbij je zelf mag aangeven wat je mooi vindt.

Leuke cadeautjes
Marloes van Zelm ontplooit haar creativiteit op een duurzame manier,. Als vrijwilligster bij Veenendaal4Fair kwam ze op het idee met de restanten stof uit de fabriek van haar vader leuke geschenkartikelen te ontwerpen zoals tassen, schorten en kussen. Voor de productie werkt ze samen met Wendy van naaiatelier #BéterGeschikt. Onder haar eigen merk By Marloez is ze binnenkort op Instagram te vinden.

Minder mooi – veel lekkerder
Er zijn voorbeelden van etenswaren zoals ketchup en cider van niet-puntgave, maar net zo lekkere tomaten en appels, crostini’s van oud brood, 100% Hollands fruitspread, bananenbrood, pasta van wortel of pompoen, crackers van bierbostel en nog meer duurzame alternatieven voor eten en drinken. Op https://verspillingisverrukkelijk.nl/ staan veel heerlijke etenswaren, die tevens verspilling tegengaan.

Dutchfiets
De blauwe Dutchfiets staat als blikvanger in de etalage van Wijs met Afval. Het frame en de wielen zijn van gerecycled plastic. De cranks en trapas zijn van aluminium en de verlichting is ingebouwd en wordt via USB opgeladen. Het ergonomische zadel zorgt dat je altijd droog zit. Bedenker Johannes Alderse Baas uit Woudenberg geeft ook nog eens de garantie dat men uiteindelijk minimaal € 100 retour krijgt als men van de fiets af wil. De Dutchfiets is een prachtig staaltje Hollands circulair design.

Knuffels van Restore
Ook aan de (klein)kinderen is gedacht bij Wijs met Afval. Er staat ook een doos vol knuffels van Restore te wachten op een nieuw vriendje of vriendinnetje. Kinderen die onder begeleiding van een volwassene Wijs met Afval bezoeken, mogen – zolang de voorraad strekt – gratis een knuffel uitzoeken.

Verloting
Veel van de exposanten van Wijs met Afval hebben een leuke of lekkere prijs ter beschikking gesteld voor de verloting. Iedere bezoeker die zijn contactgegevens achterlaat, dingt mee naar de prijzen. De hoofdprijs is een prima tweedehands fiets, die beschikbaar is gesteld door Restore.

Actie Ik eet graag mee!
Omdat er nog steeds veel etensresten in de grijze kliko terechtkomen, vestigt de ACV Groep de aandacht op het gebruik van de Gft-container. Onder het motto Ik eet graag mee! ‘vraagt’ de groen/bruine kliko om hierin kliekjes, vleesbotjes en andere etensresten weg te gooien. Van alles wat eetbaar was, wordt namelijk samen met tuinafval groen gas of compost gemaakt.

Oud gereedschap wordt als nieuw
Gered Gedreedschap is een mooi landelijk initiatief, waar in Veenendaal zorgorganisatie Reinaerde aan meedoet. Mensen met een beperking helpen mee om afgedankt gereedschap op te knappen, zodat ze weer goed bruikbaar zijn. Vervolgens steunt Gered Gereedschap (leerling) vakmensen in ontwikkelingslanden met deze middelen, zodat zij een zelfstandig bestaan kunnen opbouwen.

ICT recycle-box
Voor bedrijven is sinds kort een gratis recycle-box beschikbaar, waar lege inktpatronen, tonercartridges, batterijen maar ook kleine apparaten zoals toetsenborden, Gsm’s en muizen in verzameld kunnen worden. Recquipment plaatst de stevige box en haalt kosteloos op afspraak de afgedankte spullen op, om ze duurzaam te recyclen.

Wethouder Marco Verloop liet zich door Wim Bakker rondleiden en was aangenaam verrast door de vele mogelijkheden van hergebruik. Kunstenaars Pieter & Suzanne raakten geïnspireerd door de aluminium stokken en cassettes van de roll-up banners. ‘Die gaan we gebruiken voor een groot kunstproject op basisscholen,’ concludeerden ze enthousiast.

De gratis expositie Wijs met Afval is t/m 17 oktober geopend op dinsdag t/m zaterdag van 10.30 – 16.00 uur.

Artikel delen