FAIRTRADE

Bij Fairtrade denkt vrijwel iedereen aan koffie. En aan een eerlijke prijs voor de koffieboeren. Fairtrade staat echter voor zoveel méér! Bij Fairtrade producten is er geen sprake van kinder- of dwangarbeid of discriminatie. Er zijn goede werkomstandigheden en er is respect voor het milieu. Fairtrade staat voor transparantie en verantwoording. Voor eerlijk zakendoen en voor afspraken nakomen. En bedenk ook, dat als mensen een goed bestaan kunnen opbouwen in hun thuisland, ze geen economische vluchteling worden.

Producten die het keurmerk Fairtrade voeren, worden regelmatig gekeurd door een onafhankelijk instituut. Dat biedt voor de consument zekerheid. U leest er meer over op onze pagina Keurmerken.

Toch kiezen veel producenten of importeurs niet altijd voor het gebruik van een keurmerk: meestal vanwege de kosten en/of de administratieve rompslomp. Door als importeur een relatie op te bouwen met de producent, kan je vaak wel verklaren dat producten volgens dezelfde principes van fairtrade tot stand zijn gekomen.

Een mooi voorbeeld is Direct Trade: rechtstreekse handel zonder teveel tussenschakels. De principes van eerlijke handel worden nageleefd en de producent krijgt een eerlijke prijs.