Thema Wol

Thema wol. afbeelding van wolproducten in een rekHet eerste thema in het Informatiecentrum dat wordt ingevuld is ‘WOL’ . Waarom wol? Niet in de laatste plaats omdat Veenendaal in het verleden de wolstad was. Voor Veenendaal heeft de wol -naast de textiel en de sigaren- een belangrijke rol gespeeld. In 1815 bedroeg het aantal wolkammerijen en sajetmakerijen 80 en waren er 19 kleine linnen- en wolweverijen. Bij elkaar goed voor de verwerking van 100 ton schapenwol per jaar.

De industriële revolutie vanaf circa 1850 zorgde er voor dat Veenendaal een echte industrieplaats werd. Voor de textielindustrie ontwikkelde zich enorm. De werkdagen van de arbeiders waren lang, de leef- en arbeidsomstandigheden vaak gevaarlijk en ongezond en kinderarbeid kwam veel voor.
Vooral aan de rand van de Heuvelrug en bij de Emmikhuizerberg was er sprake van een intensieve schapenteelt. Het landschap was destijds bezaaid met schaapskooien.

Voor meer informatie over de relatie van Veenendaal met wol bezoek het Stadsmuseum Veenendaal aan het Kees Stipplein in Veenendaal. Tot en met 3 juni is er nog de tentoonstelling te dien van Sara Vrugt “Honderdduizend bomen en een bos van draad’. De Haagse kunstenaar Sara Vrugt (1981) ontwerpt met textiel en draad en een idealistische inslag. Met haar borduurwerken laat ze de mensen met een frisse blik naar het dagelijks leven kijken.

Voorwaarde bij deze thematische aanpak is, dat er een relatie is te leggen met één of meerdere (Wereld)doelen, die op die manier een lokale invulling kunnen krijgen.

Wol van schapen is een goede grondstof voor meerdere toepassingen in -nieuwe, verbeterde- producten in Nederland. Schapenwol is op veel plekken te verkrijgen en er is geen uitputting van de delfstoffen voor nodig. Dus duurzaam.

 

Voor het thema WOL komen we uit bij de volgende doelen:
Goal 8eerlijk werk en economische groei. Groei is pas duurzaam als kapitaal, arbeid en grondstoffen verantwoordelijk worden ingezet.
Goal 9innovatie. Het bedrijfsleven moet innoveren en verduurzamen. Voorbeeld: het isoleren van woningen
Goal 12verantwoorde consumptie en productie. Met een duurzaam product moet een efficiënter gebruik van grondstoffen leiden tot een verlaagde druk op het milieu en vermindert de afhankelijkheid van die grondstoffen.

Het thema Wol zal tot eind juni 2023 te zien zijn in het Informatiecentrum Lokale Duurzame Doelen, Passage 24 / hoek Tuinstraat in Veenendaal.

Ook zullen de komende weken in het Informatiecentrum workshops, lezingen en bijeenkomsten worden georganiseerd. Hou daarom het nieuws op deze website, de sociale media en de berichten in de pers in de gaten.