FRAAIE WOON- EN TAFELACCESSOIRES VAN ACACIAHOUT – KINTA
Het verhaal
Het is de 75-jarige Steve Yandoc die veertig jaar geleden het houtbewerkingsbedrijf met zijn inmiddels overleden broer oprichtte. Na twintig jaar kwam de nabijgelegen vulkaan helaas tot een uitbarsting waardoor de omgeving veranderde in een door as bedekt spookgebied. Ook een grote Amerikaanse legerbasis die eveneens onder de as werd bedolven, werd gesloten. Steve besloot het bedrijf te verhuizen en een nieuwe afzetmarkt te zoeken. De Koreaanse markt bleek interesse te hebben waardoor het bedrijf een doorstart wist te maken. Een aantal jaren geleden kwam het Nederlands importbedrijf Kinta met deze houtbewerkingsgroep in contact. Momenteel werken er ongeveer 60 mensen bij het bedrijf.
Het hout dat binnenkomt wordt eerst in blokken van diverse formaten gezaagd. Deze blokken gaan hierna naar één van de droogkamers. Afhankelijk van het jaargetijde en de dikte van het hout – in het najaar is het op de Filippijnen heel vochtig – kan het drogen maanden duren. Importeur Kinta onderzoekt momenteel de mogelijkheid om droogovens te bouwen en zo het droogproces te versnellen.
Wanneer het hout goed droog is, wordt het bevestigd op een ronddraaiend plateau. Met behulp van een mal wordt de juiste hoogte en dikte bepaald. De houtbewerkers gebruiken verschillende instrumenten als vijzels en messen om het hout de juiste vorm te geven. Daarna wordt het product geschuurd met de machine. Het handmatige schuren hierna wordt door vrouwen gedaan. Tenslotte wordt elk product, afhankelijk van de functie, afgewerkt met beits, matte of glanzende lak. Alle tafelaccessoires zijn afgewerkt met een voedselveilige lak.
In de tijd dat Kinta met deze producentengroep werkt, is er veel veranderd. De werkomstandigheden zijn verbeterd. Men ontvangt een eerlijk loon. Omdat Kinta een deel van de opbrengst investeerde in huisvesting voor de werknemers, (Kinta’s Shelter Project) wonen zij niet meer in hutten, maar in degelijke woonunits. Met ook een waterpomp, waterput en septic tank. Op het terrein waar de hutjes stonden, is nu een grote moestuin waar werknemers hun eigen groenten kunnen verbouwen. Bovendien heeft een aantal werknemers een eigen scooter aangeschaft, zodat zij tijdens minder drukke tijden aanvullend werk als taxichauffeur kunnen doen.
Ook het contact op organisatorisch niveau tussen de importeur en het bedrijf is goed. Problemen worden besproken, de mensen staan open voor suggesties en pakken de verbeteringen snel op. De producten die Kinta in de fabriek laat produceren, worden door Kinta en een Filippijnse ontwerper ontworpen. Kinta en de ontwerper bepalen de thema’s, samen met Yandoc worden de thema’s verder ontwikkeld.
Schalen, kommen, borden, snijplanken, kandelaars en zelfs krukjes. Deze verrassend fraaie woon- en tafelaccessoires zijn stuk voor stuk gemaakt van acaciahout. Acaciahout is een niet-inheemse hardhoutsoort die overal op de Filippijnen groeit. Goed om te weten is, dat voor elke gerooide boom een nieuwe boom wordt aangeplant. Het hout is bovendien gecertificeerd wat de duurzaamheid van deze houtsoort nog eens extra onderstreept. Dankzij de warme houtkleur en de hardheid van het hout, is het ideaal materiaal voor de meest uiteenlopende acaciahoutproducten. En dat is te zien, de houtbewerkers van producentengroep Yandoc beheersen dit ambacht dan ook tot in de vingertoppen.
VERKOOPPUNT
- Wereldwinkel Veenendaal, Achterkerkstraat 14, Veenendaal (in het pand van De Bombardon)