TERANGA MANDEN

”Teranga” is het Senegalese lokale woord voor ”Welkom” en staat voor de grote gastvrijheid van de Senegalese bevolking. Dorpen als Ngaye, in de buurt van de hoofdstad Dakar, hebben hun inkomsten uit het maken van mandwerk. Adama Diop (1943) en haar (schoon)dochters maken al zo’n 50 jaar manden. Al generaties lang is het een echte familie business. Het assortiment en de maatvoering is omvangrijk. Van wasmanden, diepe of -juist- platte schalen, mandjes met en zonder deksel of prullenmanden.  Het assortiment valt op door zowel het gebruik van natuurlijke materialen als het gebruik van uitbundige kleuren.

Het verhaal

Manden worden gemaakt van gedroogde rietstengels uit de directe omgeving. De rietstengels worden omwikkeld met gekleurd afval plastic en zo aan elkaar vastgenaaid. Over een grote mand wordt ongeveer één week (!!) gedaan. Met de inzet van andere familieleden of mensen uit het dorp kunnen ook grotere opdrachten worden uitgevoerd.

Eens per week is er een grote markt in Ngaye. Als ze geen opdracht heeft verkoopt Amada hier haar mandwerk aan kooplieden die de producten in bijvoorbeeld Dakar afzetten. Alle manden worden op het dak van de bus vastgemaakt en zo vervoerd naar de markt of naar Dakar.

Met importeurs als Teranga wordt de werkgelegenheid bevorderd, wordt een eerlijke prijs betaald voor de producten en daarmede de kansen op een bestaansrecht. Mensen als Amada kunnen hun familie goed onderhouden en hun kinderen naar school sturen.

Teranga manden

VERKOOPPUNTEN EN MEER INFORMATIE

Voor verkoop:

  • Wereldwinkel Veenendaal, Achterkerkstraat 14 in Veenendaal (in het pand van De Bombardon)
  • Ook via wilmaswereld.nl om te vragen naar de dichtstbijzijnde verkooppunten

 

 

 

Importeur:

Teranga. Sinds kort onder:

Wilma’s Fair Trade Centrum

Groothandel voor fairtrade woon-, mode- en tuinaccessoires

Voor meer informatie:

Wilma’s Wereld Groothandel

Mientweg 54

1732 LG Lutjewinkel

t: 0224-542749

info@wilmasfairtradecentrum.nl

 

KEURMERK