Meester-Affineurs Kaas

Kaas van eigen bodem – uit het Binnenveld

Wat is er prachtiger dan rauwmelkse kaas van eigen melk? De Coöperatieve kaasmakerij Hollandsche Meesters uit Bennekom brengt wensen van veehouders en consumenten in vervulling. Zij willen weten waar voedsel vandaan komt en welk verhaal erachter zit.

Hans Boot geniet met volle teugen van de nieuwe kaasmakerij, waar hij voor de aangesloten melkveehouders elk een eigen kaas maakt. ‘Van elke boerderij komt andere melk’, legt hij uit. ‘De smaak hangt af van het vee ras, maar ook van hoe een boer werkt. Bij de grote zuivelfabrikanten verdwijnt de bijzondere melk in de anonimiteit. Dat is toch zonde?’

Het verhaal

Hans Boot begon met kaasmaken voor onder meer De Hooilanden, het biologische Bennekomse melkveebedrijf met Blaarkopkoeien van Lodewijk en Floor Pool. Daar heeft hij zelfs de kaasmakerij opgezet. Al vrij snel barstte de kaasmakerij uit zijn voegen en familie Pool wilde de ruimte terug om boter te maken. Een nieuwe stek vond Boot op een voormalig melkveebedrijf in Achterberg.

De kaasmakerij bedient vooral veehouders uit de directe omgeving, maar steeds vaker ook elders uit Nederland. ‘De coöperatie is het vehikel voor de boer om zonder een eigen kaasmakerij toch een eigen kaas te krijgen en een betere prijs voor de melk te beuren.’

Nieuwe coöperatieleden van Meester Affinieurs zijn Jan en Carola van Ruiswijk van Melktap de Groene Grens, Zuiderkade 24A – Ede (pal achter de woonwijk Veenendaal-oost) ‘Voor hen maken we kaas, type Gouda, die ze bij de melktap op het bedrijf verkopen. Omdat ze geen raszuivere koeien hebben, draagt hun kaas niet ons merk Meester Affineurs. Dat is alleen voorbehouden aan kaas van biologische melk van raszuiver vee van één bedrijf. Die kazen krijgen bovendien een natuurkorst.’

De kazen van Meester Affineurs liggen bij kaasspeciaalzaken, in delicatesse-winkels en bij restaurants. De kazen zonder dit merk verkopen de veehouders zelf, bijvoorbeeld in boerderijwinkels en op boerenmarkten. ‘Boeren gaan ook wel zelf speciaalzaken en restaurants af om hun kaas aan te prijzen. We zijn wel eens verrast hoe goed ze vanuit de streekgedachte hun kaas kunnen verkopen.

PRODUCENT

MEESTER-AFFINEURS® BV
kantoor & postadres: Langesteeg 35
6721 NB Bennekom | De Gelderse Vallei

Rijpingscentrum: Middelbuurtseweg 7A
3911 TE Rhenen | De Gelderse Vallei

Mail: info@meester-affineurs.nl

https://www.facebook.com/MeesterAffineurs/

 

KENMERK

  • FairMade – regionaal en duurzaam product