Kazuri

Elke vrouw die van unieke sieraden houdt en een mooie stukje Kenia!

Een collectie van handgemaakte en handbeschilderde sieraden van keramiek uit Kenia, Oost Afrika. In een tijd van massaproductie van goederen blijft importeur en groothandel Kazuri uit Bolsward bijzonder en onderscheidend. ‘Omdat elk sieraad handgemaakt is, is elk sieraad uniek’.  Maar ook door het verhaal met de ontstaansgeschiedenis van Kazuri. 

Alle kralen worden met de hand gevormd uit aarden klei en in de oven gebakken en uiteindelijk geregen. Veel stijlen zijn vernoemd naar gebieden , stammen en andere kenmerken van het Keniaanse landschap; suggestieve namen die resoneren met de organische aard van de klei die uit de aarde komt

Het verhaal

De oprichtster van Kazuri –Lady Susan Wood– werd geboren in een hut in een Afrikaans dorpje. Haar ouders afkomstig uit Engeland waren missionarissen in het Ituri bos. Lady Wood werd na haar jeugd naar Engeland gestuurd om er te studeren en trouwde daarna met een chirurg, Michael Wood. Ze kwamen in 1947 naar Kenia. Bijzonder gemotiveerd om iets te betekenen voor de mensen daar, startte Lady Wood een koffieplantage op het landgoed van Karen Blixen, beroemd van de film ‘Out of Africa’, aan de voet van de Ngong Hills.

In 1975 begon Lady Susan Wood in haar achtertuin een werkplaatsje om kralen van klei/keramiek te maken. Ze begon samen met 2 gehandicapte vrouwen. Echter, ze realiseerde zich al snel dat er veel meer vrouwen werk nodig hadden en zo werd Kazuri Beads opgericht. Kazuri is een Swahilli-woord dat ‘klein en mooi’ betekent.

 Hier begon de lange maar succesvolle weg naar een hulpcentrum voor vrouwen, met name alleenstaande vrouwen, die geen andere bron (echtgenoot of familie) van inkomen hadden. Omdat de werkloosheid zo hoog was (en nog steeds is) kwam het veelvuldig voor dat een werkneemster met haar inkomen een groot deel van haar familie moest zien te onderhouden. In 1988 werd de werkplaats een fabriek en het aantal vrouwen dat er werkte steeg tot 120. De vrouwen werden er opgeleid en met deze kennis produceerden ze prachtige, unieke kralen en sieraden.

 In 2001 hebben Mark en Regina Newman KAZURI gekocht en hun doel is om het bedrijf verder te laten groeien maar ook vast te houden aan de oorspronkelijke doelstelling: zorgen voor banen voor de minder bevoorrechte leden van de Keniaanse gemeenschap.

 De kralen worden tot op de dag van vandaag gemaakt van klei uit het gebied rondom Mount Kenya, wat het product authentiek van deze streek maakt. De fabriek doet dienst als een ontmoetingsplaats voor al de vrouwen die er werken en de hele dag hoort men het zachte geroezemoes van stemmen. Inmiddels werken er 350 vrouwen; voornamelijk alleenstaande moeders.

 KAZURI heeft op het werkterrein naast de werkplaats en de winkel, een kliniek opgericht voor de werkneemsters waar zij en hun directe familieleden terecht kunnen voor gratis medische hulp/ advies/ voorlichting en medicijnen. Er is een gediplomeerd verpleegster aanwezig. Ook krijgen de werkneemsters 80% van hun medische kosten vergoed door KAZURI, in het geval ze doorverwezen moeten worden naar het ziekenhuis.

VERKOOPPUNTEN

PRODUCENT

Kazuri&more
Kleine Dijlakker 27
8701 HW Bolsward.
Mail : info@kazuri.nl

 

KENMERK

 

 

 

KEURMERK