FAIRTRADE GOUD VAN MARGO NELISSEN

Puur goud heeft de glans van zon. Goud is de onderscheiding die je krijgt voor de beste prestatie. Goud geef je bij een bijzondere gelegenheid. Maar het winnen van goud staat hiermede in groot contrast. De omstandigheden in een goudmijn zijn onveilig, ongezond en belastend voor het milieu. De mensen die het zware werk in de mijn verrichten worden slecht betaald, uitgebuit en werken op een ongezonde manier. Vaak hebben ze géén alternatief om een goed bestaan op te bouwen.

HET VERHAAL
VERTELT DOOR MARGO NELISSEN UIT VEENENDAAL – FAIRGOLD & FAIRMINED GOUDSMID

Fairtrade helpt mijnwerkers en hun families op weg naar een beter bestaan. Wanneer mijnbouworganisaties zich aansluiten bij Fairtrade moeten ze aan voorwaarden voldoen op het gebied van betere arbeidsomstandigheden, geen kinderarbeid, meer rechten voor vrouwen, schonere technologie, betere gezondheidszorg.

De mijnwerkers krijgen een Fairtrade minimumprijs voor het goud en een premie die ten goede komt aan bedrijfsontwikkeling en projecten voor de hele gemeenschap.

Elke schakel in de handelsketen wordt gecontroleerd en gecertificeerd.

“Goud is een mooi materiaal, een kostbaar goed. Helaas gaat de winning van goud vaak gepaard met vernietiging van het milieu en uitbuiting van de mijnwerkers.

Het grootste deel van het goud dat ik verwerk komt uit recycling. Maar van nieuw gewonnen goud was nooit bekend waar het vandaan komt en hoe het gewonnen is. Sinds 2015 ben ik geregistreerd als Fairtrade goudsmid. Ik kan nu Fairtrade & Fairmined goud en zilver inkopen waarvan ik precies weet uit welke mijn het komt. Fairtrade helpt de mijnwerkers en hun gezinnen naar een beter bestaan. Zowel deze mijn als de hele keten van raffinering en verwerking is gecertificeerd en gecontroleerd. Dit maakt het heel transparant en zo weet ik zeker dat ik met goed goud werk.

Ik ben blij dat ik nu met dit goud en zilver kan werken, want het is een stap vooruit in het bestrijden van de misstanden in de goudwinning.”

VERKOOPPUNTEN

Bekijk voor meer informatie www.margonelissen.nl

PRODUCENT

Margo Nelissen – jewellery design uit Veenendaal.

KEURMERK

Fair Trade Gold logo

fairtrade Goud en sieraden