Binnenkort rouleren door Veenendaal verschillende Veense Swaptassen, tassen vol gebruikte kleding van goede kwaliteit. Kleding die jij leuk vindt, haal je eruit en vervolgens stop je er kleding in die je zelf niet meer draagt. De Veense Swaptas, een initiatief van Veendaal4Fair, is een voordelige en duurzame manier om je garderobe een update te geven.
Lilian Steensma

VEENENDAAL Wim Bakker zet zich al jarenlang onvermoeibaar in voor Veenendaal4Fair, tegenwoordig gevestigd in het pand waar voorheen Carel’s Corner zat. Wim vertelt daar over de 17 duurzame werelddoelen. Zijn droom: dat iedere inwoner van Veenendaal één van de doelen actief nastreeft. Wim: ‘Denk niet te moeilijk, alle kleine beetjes helpen. Als we bijvoorbeeld onze spullen efficiënter gebruiken, heeft dat een enorme impact op het milieu. We zijn goed bezig! In sommige wijken in Veenendaal rijden al deelauto’s rond en buren of familieleden lenen gereedschappen van elkaar. Waarom moet iedereen over een ladder of een klopboormachine beschikken? Door spullen te delen bespaar je kosten en ook veel grondstoffen die nodig zijn om die producten te maken. Wel zo duurzaam.’

KLEDING RUILEN Ilse (18) studeert Human Resource Management aan de CHE en ging de afgelopen maanden als vrijwilliger voor Veenendaal4Fair aan de slag. Ze stelde een projectplan op voor kledingruil in Veenendaal. Ilse: ‘Ik draag zelf graag tweedehands kleding. Niet alleen omdat het duurzamer is, maar ook omdat ik graag kleding draag die nét een beetje anders is. Op social media volg ik Nichon Glerum, oprichter van The Clothingloop. Heel inspirerend! Ik ken heel wat mensen van mijn leeftijd die zich zorgen maken over klimaatverandering. Bewuster omgaan met kleding is een makkelijke, leuke manier om daar iets aan te doen.’

CLOTHINGLOOP Ilse legt uit hoe de Veense Swaptas werkt: ‘Via de site www.clothingloop.nl maak je een account aan. Dat is heel simpel. Je geeft aan of je de kinder-, dames- of herenkledingruiltas wilt ontvangen en in welke maat. Het systeem voegt jou toe aan een Whatsappgroep die door Veenendaal4Fair wordt beheerd. Je wordt gekoppeld aan mensen uit jouw eigen wijk en in elke groep zitten maximaal 10 mensen. De gevulde tas gaat vervolgens rouleren tussen de mensen in de appgroep. Wordt de tas bij jou afgeleverd, dan haal je er uit wat je mooi vindt en je stopt er ook weer dingen in die jij niet meer draagt. Vervolgens breng jij de tas naar het volgende adres. In andere steden zie je dat er leuke initiatieven voortvloeien uit het appcontact. Soms zoeken mensen elkaar op om kledingparty’s te organiseren. Leuk, toch? We verwachten dat de Veense Swaptassen een groot succes worden. Doe je mee?’

Kijk voor meer informatie op de pagina De Veense Swaptas

 

Artikel delen