Op dinsdagmorgen 4 oktober stond er een grote gele bus op het schoolplein van het Christelijk Lyceum Veenendaal. Het ging deze keer niet om een bus voor een schoolreisje, maar om de SDG ToerMee VIPbus. De bus maakte deel uit van de Weken van Duurzaam Veenendaal en sloot aan bij een project van de Expeditieklas havo 4 van het CLV.

Onder leiding van gespreksleider Dennis Nolte gingen zes havoleerlingen met rector Willem de Vos en een aantal partners van Veenendaal4Fair in gesprek over de 17 Sustainable Development Goals (SDG’s). De wereldwijde duurzaamheidsdoelen voor 2030. Sanne, Sara, Tess, Anouk, Ruben en Jelle maakten deel uit van een grotere groep van 72 leerlingen van de Expeditieklas. De zes jongens en meisjes richtten zich vooral op het doel: einde aan honger, zorgen voor voedselzekerheid en duurzame landbouw. Met de focus op lokaal, Veenendaal dus.

De deelnemers in de bus mochten opschrijven waar ze zich zorgen over maakten als het over duurzaamheid gaat, en wat hun persoonlijke droombestemming in 2030 is. Uiteindelijk werden alle geschreven wensen verzameld en door Dennis ‘ingeblikt’, met als doel het blik over een paar maanden te openen en te kijken wat er al lokaal bereikt is.

Rector Willem de Vos deed ook een duit in het zakje en nam plaats op de driver seat. Dennis vroeg hem waar het CLV zelf staat als het om duurzaamheid gaat. De Vos: ,,Er is nog veel te doen. Een van onze gebouwen is al verduurzaamd, maar de rest nog niet. Wat mij betreft zijn we in 2030 al heel ver, maar we weten ook dat verduurzamen veel geld kost. Verder zie ik op het gebied van de lesstof dat er nog winst te maken is. Ik vind dat veel schoolboeken nog te weinig doortrokken zijn van duurzaamheid. Niet voor niets is mijn motto: als je op school niet leert wat duurzaamheid is, dan leer je het nergens.”

Wim Bakker, voorzitter Stichting Veenendaal4Fair over het initiatief van de bus deze dag: ,,Duurzaamheid is geen gemakkelijk onderwerp en er wordt té vaak weggekeken. Maar de realiteit is anders. Dat merkten ook deze leerlingen. David Attenborough maakte met de film (A Life On Our Planet) heel zichtbaar dat het klimaat, met de opwarming van de aarde, tal van gevolgen heeft voor mens en dier. Onze aarde staat op het spel en daar hebben we er maar één van.”
Veenendaal4Fair gaat niet over het klimaat of de andere items van de 17 SDG’s, benadrukt Bakker: ,,Wel willen wij beschikbare kennis en expertise koppelen aan lokale partners als de overheid, de ondernemers, het onderwijs en de organisaties; de 4 O’s. Wij zijn verbindingsmakelaars en zullen, na deze geweldige samenwerking met het CLV, ook de andere partners binnen de 4 O’s gaan uitdagen om verantwoordelijkheid te nemen. Stappen te maken binnen de 17 SDG’s in het belang van ons klimaat, onze aarde.”

De tweede halteplaats van de dag was bij BOOT Ingenieurs aan de Plesmanstraat 2, waar Kees Boot, voorzitter Werkgroep Duurzaam Ondernemen van de Bedrijvenkring, ook plaatsnam op de driver seat.

Artikel delen