Een oud idee in een nieuw jasje, dat is de kledingruilbeurs die zaterdag 1 oktober plaatsvindt in het Trefpunt#duurzaam, als onderdeel van de Duurzaamheidsweken Veenendaal. Hiermee moedigt organisator Veenendaal4Fair het hergebruik aan van kledingstukken die anders maar onaangeroerd in de kast blijven hangen.

Hergebruik van kleding raakte in de jaren zeventig al in de mode en is, nu we ons bewust worden van de impact van verspilling, actueler dan ooit. Zo kost het circa 7000 liter water, vijftien gram gewasbeschermingsmiddelen en 42 kilowattuur aan stroom om één spijkerbroek te maken, wat tien kilogram CO2-uitstoot oplevert. Erg zonde dus om deze jeans korte tijd te dragen en niet meer aan te raken. Veenendaal4Fair ziet de Duurzaamheidsweken Veenendaal als een mooie gelegenheid om uitwisseling van kleding te faciliteren via een ruilbeurs, waar mensen elkaar een plezier kunnen doen met items die zij niet meer gebruiken. Denk aan blouses, broeken, jurken, rokken, jassen, maar ook accessoires. Los daarvan vormt de kledingbank ook een uitstekende bestemming voor deze stukken.

De kledingruilbeurs staat op de agenda voor zaterdag 1 oktober en duurt van 10.00 tot 16.00 uur. Veenendaal4Fair organiseert het evenement in het CirculairAtelier, gevestigd in het Trefpunt#duurzaam aan de Passage 24 in Veenendaal, op de hoek van de Tuinstraat. Om alles in goede banen te leiden en zowel de gevers als de nieuwe gebruikers tevreden te stellen gelden er enkele spelregels. Deelnemers krijgen deze toegestuurd zodra zij de verplichte aanmelding hebben gedaan, via info@veenendaal4fair.nl. Sowieso wordt verwacht dat de kleding in goede, schone conditie verkeert. De organisatie zorgt voor een hapje en een drankje en rekent op een gezellige dag, die vriendelijk voor de portemonnee én het klimaat is.

Over Veenendaal4Fair
Consumenten en ondernemers bewust van de mogelijkheden om eerlijk, duurzaam en verantwoord bezig te zijn, daar ligt het speerpunt van Veenendaal4Fair. Deze vrijwilligersorganisatie grijpt daarom de Duurzaamheidsweken Veenendaal met beide handen aan om een groot aantal leuke activiteiten op touw te zetten, waar de deelnemers kennismaken met verrassende alternatieven die uitstekend in het dagelijks leven passen. Dat varieert van zelf producten maken en circulariteit in gebruik tot ‘omdenken’ over thema’s als klimaat en ecologische voetafdruk. Nuttig, inspirerend en goed voor zowel de samenleving als de planeet. Veenendaal4Fair verlaagt de drempel voor iedereen die daaraan zijn steentje wil bijdragen.

Artikel delen