Voor iedereen die graag meer duurzame keuzes wil maken bij het koken, is er nu een handig boekje: Inspiratie voor Duurzame Koks. De eerste exemplaren werden op 13 december feestelijk overhandigd aan Ilona van Kooten van Sociaal Restaurant ’t Turfke en aan sponsor Kees Huibers van Jumbo Huibers. Deze 48 pagina’s tellende, unieke uitgave is voor slechts € 4,95 te koop bij beide vestigingen van Jumbo Huibers (Prins Willem Alexanderpark en Sl. de Bruineplein) en bij DuZa4Fair in ’t Trefpunt #Duurzaam, Passage 24 in Veenendaal.

Duurzame menu’s

Tijdens de Duurzaamheidsweken Veenendaal jongstleden oktober werd er in alle Veenendaalse buurthuizen duurzaam gekookt door vrijwilligers van de stichting Veens Welzijn. Zij stelden een aantal driegangen menu’s samen, waar tientallen mensen van konden genieten. Ilona van Kooten: ‘We hebben ook daarna het menu vaker gekookt, maar dan net ietsje aangepast aan de smaak van onze gasten. En dat is natuurlijk ook het leuke van de recepten, je kunt er altijd weer een andere draai aan geven.’

Van een foldertje naar een boekje

Eerst was het idee om een foldertje te maken met de recepten en ook wat tips. Jessica van Wijngaarden, in het dagelijks leven vormgeefster en tevens vrijwilliger bij Veenendaal4Fair, opperde om er een boekje van te maken: ‘We formuleerden een aantal voorwaarden. Zo moesten de recepten makkelijk te maken zijn, met ingrediënten die je overal kunt kopen en ook betaalbaar zijn.’

Toen Wim Bakker het idee van een kookboek voorlegde aan Kees Huibers, was deze direct enthousiast: ‘Wij nemen duurzaamheid erg serieus en dit boekje sluit perfect aan bij twee van onze speerpunten, namelijk ‘Voorkomen voedselverspilling’ en ‘Klanten helpen duurzame keuzes te maken’. Bij Jumbo Huibers staat al een tijd een apart schap in de winkel voor lokale producten, waar ook dit kookboek een plaats heeft gekregen. Maar ook vegetarische en veganistische producten geven ze speciale aandacht. Kees Huibers gaat de komende periode de klanten van Jumbo Huibers nog extra attenderen op sommige recepten, zo kondigde hij aan.

Er staan naast allerlei recepten ook achtergrondinformatie en veel handige tips in het kookboek, zoals hoe je bepaalde producten het beste kunt bewaren. Verder zijn er praktische suggesties te vinden om te koken met restjes.

Veenendaal4Fair zal ook in 2022 veel aandacht besteden aan het voorkomen van voedselverspilling. Wim Bakker bedankte bij de presentatie van dit Veenendaalse, duurzame kookboek de vrijwilligers van Veens Welzijn voor hun inzet tijdens de Duurzaamheidsweken, Jessica van Wijngaarden voor het samenstellen van het boek en Kees Huibers die de realisatie mogelijk maakte.

 

 

Artikel delen