Vanwege de Duurzaamheidsweken Veenendaal 2021 werden tal van activiteiten georganiseerd door de vrijwilligers van Veenendfaal4Fair. In samenwerking met Veens Welzijn was dat de deelname aan een aantal eettafels/ sociale restaurants die in verschillende buurtcentra worden gehouden. Vrijwilligers van Veenendaal4Fair zijn steeds aangeschoven om mensen een beetje bewuster te maken van duurzaamheid en voeding.

Zij hebben ook de voorstellen gedaan om een menu samen te stellen. Een menu waarbij er aandacht is voor het gebruik van seizoen groenten, producten in verschillende gerechten gebruiken zodat zo weinig mogelijk voedsel wordt verspild en restjes (als oud brood) weer op een andere manier in te zetten.

Tweede porties en verdeelde meningen

Dinsdagavond 12 oktober was de aftrap bij de eettafel in Plein Zuid. Aangeschoven waren Kirsten van Veens Welzijn, en Marlies en Jessica van Veenendaal4Fair. Begonnen wordt met bloemkoolsoep. Die wordt gelukkig algemeen goedgekeurd. Er worden zelfs heel wat tweede porties opgeschept. Een goed teken. Kok Rob heeft nog wel een tip voor ons. Kookroom in plaats van melk door de soep. Dan wordt het nog lekkerder!

Op woensdagavond 13 oktober was ’t Turfke aan de beurt. Een groep van zo’n 20 personen. Diana namens Veens Welzijn en voor Veenendaal4Fair: Mieke en Wim.
Over het hoofdgerecht (multi-culti stamppot) zijn de meningen verdeeld. Dat kan ook bijna niet anders met zo’n gemengd gezelschap aan tafel. De enthousiaste koks doen er echt alles aan om het iedereen naar de zin te maken. En dat lukt niet altijd even goed.

Op donderdag 14 oktober mochten Marlies en Wim – vrijwilligers van Veenendaal4Fair- aanschuiven bij de eettafel in het wijkcentrum Panorama. Een groep enthousiaste Somalische dames is samengekomen om een lekker nagerecht te maken: duurzame broodtaart. We worden warm verwelkomd door Diana en Dymphna en zijn op het juiste moment gekomen, want de taart gaat net de oven in voor 30 minuten. In de tussentijd kunnen Wim en ik ons praatje houden over het thema duurzaam omgaan met voedsel en wat we kunnen doen om voedselverspilling tegen te gaan.

Ondanks de taalbarrière, kwam het gesprek goed op gang. Met wat herhaling, handgebaren en hulp van Google afbeeldingen konden zij hun boodschap goed overbrengen. Er kwam zoveel specifieke informatie in zo korte tijd langs dat besloten werd om de komende weken een aantal thema’s als houdbaarheid, producten wel of niet in de koelkast en het gebruiken van restjes te gaan uitwerken. Ook de vrijwilligers van Veenendaal4Fair zullen uitgenodigd worden om -nog meer- tips te geven en te vertellen over voeding.

Ook op donderdag 14 oktober schoven Mieke en Wim -samen met Kirsten van Veens Welzijn-  aan bij de eettafel van De Schutsluis in het -nieuwe- pand van zorgorganisatie Philadelphia aan de Patrimoniumlaan in Veenendaal. Uit de verhalen kwam naar voren dat met veel enthousiasme die middag gekookt was. Een kleine groep vaste bezoekers van de eettafel vond het best spannend om een verrassingsmenu voorgeschoteld te krijgen en te horen dat voedsel een behoorlijke bijdrage levert aan onze klimaatverandering. Om het te maken, de transporteren, te verkopen, klaar te maken en -soms veel- weg te gooien; de voedselverspilling.

Tot slot op vrijdag 15 oktober waren Wim en Gert -weer- te gast in wijkcentrum Panorama. Een grote groep mensen was enthousiast aan het koken; koken met een verhaal wordt deze eettafel genoemd en dat is precies wat de boodschap was: wees je bewust wat en hoe je kookt. Na afloop werden de overgebleven keurig verdeeld en meegenomen.

Voedsel verspillen, dat doe je niet !

Duurzame tas

Alle deelnemers aan de eettafels/ sociaal restaurant kregen na afloop een prachtige tas uitgereikt. Gemaakt door vrijwilligers in het Circulair Atelier van Veenendaal4Fair. In dit geval van de moutzakken, die overblijven na het brouwproces van bier in de Stadsbrouwerij Veenendaal. In de tas veel extra informatie om na te lezen, een fruitsapje, jam en honing. Maar ook een bon om eind van dit jaar in te wisselen voor een leuke, interessant receptenboekje.

 

 

 

 

 

 

 

Artikel delen