Oprecht geïnteresseerd, luchtig, met humor maar zeker ook serieus: Raoul Heertje bleek een goede keus als gastspreker op het Duurzaam Event van de BOV op 12 oktober in Het Perron. ‘Bedenk alsjeblieft dat we heel veel niet weten. En dat geeft niet, want het enige wat eigenlijk belangrijk is, is hoe jij er als mens in staat. Ook als ondernemer ben je eerst mens en je weet heel goed wat goed is voor de wereld en wat niet.’ Met name deze opmerking kwam in de loop van het programma volledig tot zijn recht. Eerst vertelde Jeroen Willems van Econnetic over de obstakels die zij kunnen wegnemen bij het plaatsen van zonnepanelen op bedrijfsdaken. Dat het niet vanzelf is gegaan met de plaatsing van de 25.000 zonnepanelen in de afgelopen 5 jaar, maar dat geen ondernemer er spijt van had gekregen. Na hem boeide architecte Carina Norregaard van LIAG architecten het publiek met de voorbeelden die zij gaf over duurzaam bouwen. Ze zoomde in op de bouw van onderwijsgebouw Aurora van de WUR, dat door slimme keuzes te maken niet alleen aardgasloos is maar binnenkort, na de voltooiing van fase 3, ook energieneutraal. Vervolgens vertelde Frank van Woerden over zijn moment van inzicht, toen drie jaar geleden iemand zei dat hij zijn verantwoording moest nemen als bouwer. En aangezien Frank een doener is, vertelde hij de volgende dag op de zaak dat ze voortaan circulair gingen bouwen. Dat bleek in de praktijk nog niet zo makkelijk te zijn, maar inmiddels hebben hij en zijn team hun weg daarin gevonden, ‘We besloten bijvoorbeeld een kantoorgebouw in Ede niet te slopen, maar te transformeren. Daarmee spaarden we 25 miljoen kilo prima beton, waar alleen al 1.000 vrachtwagens voor nodig zouden zijn geweest om het puin af te voeren.’ Zijn medewerkers zijn enthousiast en jongelui die stage lopen bij Kudo nemen deze manier van werken de rest van hun leven mee.

In een afsluitende discussie met wethouder Marco Verloop en René van Holsteijn verbaasde Heertje zich over de samenwerking tussen gemeente en BOV. Verloop noemde dat juist als één van de kernkwaliteiten: ‘Door met elkaar te praten kan je samen resultaten boeken.’ Dat er toch ook nog veel ondernemers zijn die niets doen aan verduurzamen, is ook een feit. ‘Maar degenen die hier aanwezig zijn, delen de goede voorbeelden van vanmiddag weer in hun netwerk. En zo zet je toch steeds meer ondernemers in beweging,’ aldus René van Holsteijn.

De presentaties werden afgewisseld met video’s, Teun van Roekel van het Energieloket werd voorgesteld en Monique Sasmannshausen van Het Perron deed een oproep aan bedrijven om mee te doen aan de Jongeren Bedrijven Dag op 15 februari 2022. ‘Laat de leerlingen een kijkje komen nemen binnen jullie bedrijf, zodat ze weten wat daar gebeurt en ze de juiste keuzes voor hun opleiding kunnen maken.’ Bedrijven die belangstelling hebben kunnen hierover mailen naar office@boveenendaal.nl

Nadat de sprekers bedankt waren met een kistje duurzame, lokale of fairtrade producten werd er geanimeerd nagepraat onder het genot van een duurzaam hapje en drankje. De catering was in handen van Fair Food & More, een samenwerking tussen Veenendaal4Fair, de Bombardon en DeMaes Catering. Een aantal bedrijven had voorbeelden van hun producten op de tafels geplaatst, om ondernemers op ideeën te brengen hoe ze ook op allerlei andere gebieden duurzame keuzes kunnen maken.

Het was al met al een geslaagde middag op een bijzondere locatie met veel inspirerende voorbeelden.

 

 

 

 

 

Artikel delen