Nederlandse hotels en restaurants gooien per jaar 61 miljoen kilo voedsel weg. Tim Berens: ‘Dat is schrikbarend en tegelijk een kans van € 582 miljoen, want dat kunnen we dus besparen.’ Hij zette met BITE al eerder in op verder verduurzamen en het tegengaan van verspilling. Met succes, want zijn omzet per stoel steeg het afgelopen jaar.

‘We zijn voor het diner overgestapt op één BITE menu, waarbij men het aantal gangen kan kiezen. Natuurlijk zijn speciale (dieet)wensen altijd mogelijk, maar in combinatie met de verplichting om te reserveren, kunnen we nu heel gericht inkopen.’

Voor oktober staat er een duurzaam BITE menu op het programma met een stevige, Aziatische twist. ‘We kopen mooie Hollandse producten hiervoor in binnen een straal van 80 km. rondom Veenendaal. Bij dit regionaal inkopen gaat het niet alleen om het terugbrengen van transportkosten, maar vooral ook om de kwaliteit. In veel landen zijn enorme misstanden ontstaan bij het fokken of vangen van dieren om de prijs zo laag mogelijk te kunnen houden. Steeds meer mensen realiseren zich dat ze dat systeem zelf in de hand houden door ook in de supermarkt te kiezen voor ‘zoveel mogelijk voor zo weinig mogelijk geld’. Daarom gaan we op onze duurzame menukaart ook tekst en uitleg geven bij de verschillende producten. Puur om onze gasten voorbeelden te geven van al het heerlijks waar ze zelf voortaan ook voor kunnen kiezen.’

Het is niet de eerste duurzame stap die BITE zet. Het restaurant is partner van de Good Fish Foundation en door Greendish gecertificeerd als Restaurant van Morgen. BITE verlengt de Week van de Duurzaamheid tot de Maand van de Duurzaamheid, want het speciale, duurzame menu is de hele maand oktober verkrijgbaar.

www.bite.restaurant

Artikel delen